Zwangerschapsyoga ~

baby- & dreumesyoga ~ kinderyoga

Yoga bij FocusZen is er voor jou als je zwanger bent en voor kinderen vanaf 3 maanden tot en met 12/13 jaar. Yoga laat je je lichaam voelen, je grenzen ontdekken en te respecteren. Yoga helpt je lichaam en hoofd tot rust te brengen. 


Zwangerschapsyoga
Yoga beoefenen tijdens je zwangerschap is echt een meerwaarde op fysiek, mentaal en emotioneel vlak! De zwangerschapsyoga bij FocusZen is een uur met een mooie mix van inspanning (versterking), ontspanning en verbinding met je lijf en je kindje. De lessen zijn allemaal rond een bepaald thema samengesteld zoals verbinding, innerlijke kracht, loslaten. Van de 6 lessen is er 1 met de partner samen. De lessen zijn voor zowel vrouwen geschikt die nog niet eerder yoga hebben gedaan als vrouwen die al ervaring hebben met yoga. Vanaf 12 weken zwangerschap tot wanneer het nog goed voelt voor jou kun je deelnemen aan de zwangerschapsyoga. Kom het ervaren en verbind je met jezelf en het groeiende kindje in jou!

 

Kwali-tijd met jouw baby of dreumes!
Jong geleerd, is oud gedaan. Voor de jongsten onder ons is er Kwali-tijd met baby- & dreumesyoga! Gun jezelf en je kleintje (vanaf 3 maanden) een klein uurtje Kwali-tijd en voel hoe de verbinding tussen jullie versterkt. 

Met baby- en dreumesyoga leren baby's en jonge kinderen op speelse wijze gewend aan positieve aanrakingen en stimulerende bewegingen. Dit heeft een positieve invloed op hun groei en ontwikkeling. Aanraking is namelijk een van de belangrijkste basisbehoeften. Hoe ouder het kindje is, hoe meer er ook wordt ingestoken op het sociale aspect. De kindjes mogen in een veilige omgeving zichzelf en elkaar ontdekken.
In een les worden versjes, liedjes en spelletjes gecombineerd met bewegen en massagetechnieken. Er wordt gezorgd voor een mooie balans tussen het aanbieden van prikkels en ontspanning. Ouders kunnen de kracht van de aanrakingen gebruiken om de hechting met hun kindje te stimuleren, hun kindje te troosten en met hem/haar te communiceren. Ook kan er desgewenst een les rond een thema zoals buikkrampjes gegeven worden. 

Wanneer je kindje een heftige start heeft meegemaakt (keizersnede, vroeggeboorte, couveuse, reanimatie etc) en/of je zit zelf als moeder en/of vader niet lekker in je vel, ook dan ben je van harte welkom voor Kwali-tijd met je kindje! Je kunt er voor kiezen om in de groep mee te doen of eerst een individuele sessie te beleven samen met je kindje. In een individuele sessie heb ik de volledige aandacht voor jullie, zodat jullie de verbinding kunnen herstellen en versterken. Als het goed voelt, kun je altijd doorstromen in een cursus of in de groep.


Kinderyoga vanaf 3 tot en met 12/13 jaar
De oefeningen die we in een kinderyogales (vanaf 3 jaar) doen, leren kinderen op een speelse manier zich bewust te worden van hun ademhaling. Ook leren zij het verschil tussen spanning en ontspanning. Dit is heel belangrijk, zeker in deze drukke tijd waar veel van kinderen wordt verwacht.
Alle zintuigen worden aangesproken tijdens een les en er wordt aandacht besteed aan meditatie, afgestemd op de belevingswereld van een kind.  Zo komt er ook een stukje mindfulness aan bod; met aandacht daar zijn wat we op dat moment aan het doen zijn.

Yoga is een van de manieren waarop kinderen in hun pure kracht versterkt worden, vanaf hun jonge leven. Door op een leuke, speelse manier yoga te beoefenen, leren kinderen te luisteren naar hun lichaam, hun grenzen beter te herkennen en te bewaken en leren ze de kracht van hun ademhaling gebruiken. Ze gaan ervaren dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat ze helemaal oké zijn zoals ze zijn. Daarnaast ontwikkelen zij hun sociale vaardigheden. 
Binnen de yoga staat het eigen kunnen voorop. Een kind hoeft niet soepel of lenig te zijn. Ik begeleid de kinderen in hun proces dat er binnen de yoga niet iets als competitie bestaat. Het kind doet het namelijk al goed zoals het met de yoga meedoet! 

De yogales bevordert de focus, een gevoel van rust, het lichaamsbesef en de creativiteit. Kinderyoga is veelzijdig, afwisselend en vooral heel leuk! We werken met beweging, visualisatie, muziek, ontspanning, zelf- en duo massage en stiltespel. Ik werk met name rond thema's als natuur, dieren en actualiteiten.

Door de verschillende technieken en spelvormen, wordt het holistische karakter van de yogalessen die ik geef verdiept en versterkt. Het kind wordt hierbij spelenderwijs benaderd op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Op deze manier wil ik bereiken dat het kind in zijn kracht komt en in balans blijft.

Bij mooi weer zullen de lessen in de zomer afwisselend ook buiten worden gegeven!

Voor de yoga hoeft er niets aangeschaft te worden. Er mag alleen een handdoek meegenomen worden voor op de mat. Trek makkelijk zittende kleding aan, neem een warme trui of vest mee en als het mogelijk is anti-slip sokken. De les is natuurlijk ook uitstekend (en liefst zelfs) te doen op blote voeten! Yogamatten, meditatiekussens en dekens zijn aanwezig.

 

Kinderopvangorganisaties, gezinshuizen en scholen kunnen hier contact met mij opnemen voor yogalessen op maat en naar wens!

 

'Wat je aandacht geeft, groeit'

(Aristoteles)